Fellépők A-Z

Enyedi Sugárka JazzTett

Harmadik nap •
17:30 - 18:30
Stég színpad

A hegedű tanulmányokat is végzett dalszerző-szövegíró énekesnő, Enyedi Sugárka jazz ének versenyek többszörös díjazottja. Pályája egyetemistaként indult a Bartók Rádió Nemzetközi Jazz Ének versenyének különdíjával, ahol az Al Jarreau vezette zsűri Magyarország legjobb hangú énekesnői közé választotta. Sugárkát azóta több oldaláról ismerhette meg a közönség: színházi produkciókból, jazz fesztiválokról, a Művészetek Palotájából, és az Opus Jazz Club Jazzy Live sorozatából. Számos szövegírói lemez fűződik a nevéhez; öt európai országban, valamint az USA-ban mutatkozott be. Idén egy közép-európai, és egy Egyesült Államok-beli turné valósul meg olyan nevekkel, mint Caleb Sean (Snarky Puppy, Michael Bublé), a jazz tenor szaxofonos, filmzeneszerzô Johnny Reno (Sin City), a többszörös díjazott jazz orgonista Jakub Zomer, valamint a legendás Eddie Gómez zongoristája, Stefan Karlsson.

2018-ban a hazai közönség először az Opus Jazz Clubban hallhatja az énekesnőt – nem csak új zenei felállásban, hanem új dalokkal és hangszerelésekkel gazdagodva. Az Enyedi Sugárka Jazz Tett évek óta a spanyol ajkú latin jazz kreatív, újító szellemű képviselôje Magyarországon. Sugárka második önálló lemeze, a 2017-ben CD-n megjelent You’re calling me, főként saját dalok gyűjteménye, mely a hagyományos ’pop jazz’ éneklés hangulatából kiindulva hol modern stílusjegyekkel, hol latin ritmusokkal és akusztikus megszólalással foglalja dallamos jazzbe az emberi értékek tisztaságát, az élet apró örömeit és nagy kihívásait. „Szenzitív és derűs lemez, ami szuggesztív, ugyanakkor nagyon mély… Együtt utazunk különböző műfajok, stílusok között, és kis nemes kortyonként invitál minket, hogy kinyissuk ezt a kis dobozt tele zenével, ami simogatja a lelkünket.” írta róla Elsa Valle.

A koncerten elhangzó könnyed, derűs hangvételű, vagy hömpölygő, meditatívabb szerzemények bossa nova, tangó, flamenco alapú, kubai és páratlan ritmusokat is tartalmazó darabok, érzelemdús improvizációkkal, személyes történetekkel. Az énekesnő saját szövegei kendőzetlenül őszinte életképek, spanyol, angol és magyar nyelven. A dalok ritmikai és dallambeli inspirációja a különböző zenei kultúrák iránti nyitottság, a folyamatos kutatás, tanulás, illetve a tánc maga. Mindezek a jazz kínálta nyílt térben képesek egyesülni és kiteljesedni a kellő szabadsággal és érzékenységgel. A hangszerelések három kontinens zenei spiritualitásának és izgalmas, sokrétű érzésvilágának feltárása, találkoztatása során születnek.

Lantos Zoltán elismert hegedűművész zenei műveltsége, nyíltsága kitűnően kapcsolódik az új zenei anyaghoz. Különleges hangszereinek, az öthúros és az indiai rezgőhúros hegedűnek elektronikus effekteket is művészi magasságokba emelő letisztult, improvizatív játéka jól illeszkedik a zenekar összehangoltságába. forrás:bmc.hu

A zenekar tagjai: Csicsák György Balázs – gitár, Kuba Zomer – billentyűs hangszerek, Takács Donát – dob, Enyedi Sugárka – ének 

További fellépők:

1 2 3 7