Borászatok

Dúzsi Tamás Pincészete, Szekszárd

Szekszárdi családi vállalkozásunkat 1994-ben alapítottuk. Területeink nagy része Szekszárd szomszéd falujában Sióagárdon, a prémium rosé készítésre kiválóan alkalmas Lányvár dűlőben és Szekszárd legkiválóbb vörösborokat adó Görögszó dülőjében helyezkednek el.

A birtok alapját 3,3 hektár Kékfrankos ültetvény képezi, amelyet az első kárpótláson őseink munkája nyomán sikerült megszereznünk Sióagárd-Lányváron, ezzel indult a „Szegzárdi” magánvállalkozásunk. Őseink sváb nagygazdálkodók voltak Nagykozárban, az ő birtokukból lett a helyi TSZ központja.

Az első borunk az 1992-es évjáratú Kékfrankos-Merlot Cuvée volt, mely az akkor nagy jelentőségű Országos Borversenyen 1994-ben aranyérmes lett. Ezzel a borral szereztünk ismertséget és elismertséget, mint önálló borászat a szakmában. Elsősorban vörösborokat készítettünk, és azt is Kékfrankosból, mivel ezzel a fajtával rendelkeztünk. Szortimentünket a Kékfrankosok és a Kékfrankos alapú cuvée-ek alapozták, alapozzák meg. Induló borászati filozófiánk az volt, hogy a meglévő alapanyagból kell a fajtaválasztékot produkálni, és a maximumot kihozni. Ebből a fajtából készült az első rozé borunk is 1996-ban. Azóta már tíz különböző rozé bort készítünk, melyek mára a pince termelésének a 70 %-át teszik ki. Mindemellett széles vörösborskálával rendelkezünk. 

www.duzsitamas.hu

További borászatok: