Borászatok

Grand Tokaj

A Grand Tokaj a borvidék kiemelt jelentőségű pincészete, és ez nem csupán az általa termelt alapanyag mennyiségében, hanem a régióban betöltött integrátori szerepében is megnyilvánul. Az állami tulajdonban lévő vállalat a térség teljes bortermelésének 35%-át adja. A közel 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkező borászat mintegy 1000 hektárnyi termőterületről több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

A minőségi bor készítése mellett elkötelezett állami borászat szándéka, hogy segítse a helyi gazdák munkáját. Igyekszik minél korábban a tudomásukra hozni az adott évben érvényes felvásárlási árakat annak érdekében, hogy a termelő időben felmérhesse a minőségi szőlő termesztésének anyagi előnyeit. A kiváló minőségű szőlőtermés azonban nemcsak a gazdák, hanem a borászat számára is alapvető fontosságú, hiszen az elkészült nedű a borvidék hírnevét is öregbíti.

Szegi Pince – A Grand Tokaj pincészetnél található a Tokaji borvidék és egyben Közép-Kelet Európa legnagyobb méretű pincéje. A borászat több mint negyedszázada alakította ki a Hatalos-hegyen, Szegi és Szegilong határában lévő, a közel négyszáz éves kőfejtőből létrehozott pincét. Az öt kilométernyi, kétszintes pincerendszer négy földalatti kőporbányát köt össze. A hatalmas pincerendszert a borok érlelésére és tárolására használják, hőmérséklete kiváló adottságokat teremt az aszú és a szamorodni fahordós érlelésére. A pince több ezer hordó befogadására alkalmas.

Az egyik legnagyobb különálló egység a Tarsovits terem, amely öthajós elrendezésével 1500-2000 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet. A pince felső szintjén, a kőporbányákat összekötő fő átjáróból ágazó hat párhuzamos ágat alakítottak ki a muzeális borok tárolására. Az 1920-as évektől tárolnak ott bort a legjobb évjáratokból.

grandtokaj.com

További borászatok: