Borászatok

Tokaj Hétszőlő, Rákóczi Pince

A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 55 hektáron gazdálkodik, melyen belül jelentős magassági különbségek vannak. Dűlőit már 1772-ben az első osztályú dűlők közé sorolták. Adottságait a vulkanikus alapkőzetet (dácit) borító vastag löszréteg és a domboldal déli kitettsége határozza meg, míg a Tisza és a Bodrog összefolyásának közelségéből adódó mikroklíma ideális a szőlőtermesztésre.

Az ültetvényeket 1991-ben teljes egészében újratelepítették. Az organikus gazdálkodásra történő átállás 2009 és 2014 között végbement és 2016-ra a hivatalos tanúsítványt is megszerezték a teljes birtokra. A szüretelés a birtok teljes területén kézzel történik.

A termőterületen furmint (73%), hárslevelű (18%), kövérszőlő (5%) és sárgamuskotály (2%) szőlőfajtákat termesztenek.

A szőlőfeldolgozót és palackozót magába foglaló borászati központ a Tokaji-hegy déli lejtőjén található. Az itt kivájt, 18 méter hosszú pincében 550 hordó található, itt történik az aszúk érlelése. A 18. századi Rákóczi–Dessewffy-kastély a szőlőbirtok irodáinak ad helyet, míg a Tokaj központjában található Rákóczi-pince borüzletnek, bortrezornak és borbárnak ad helyet.

A tölgyfahordók alapanyagát a Zempléni-hegység erdei adják, és a környék kádárműhelyeiben dolgozzák fel.

A pincészet furmint, késői szüretelésű, aszú és esszencia borokat készít.

Az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő Rákóczi Pincét, amely a XV. század elején épült, királyok, fejedelmek, hercegek tulajdonolták. A pince lenyűgöző méretű lovagterme a borvidék legnagyobb földalatti terme, amely többek között helyt adott Szapolyai János királlyá választásának. Napjainkban vezetett borbemutatók, boros rendezvények helyszínéül szolgál.

tokajhetszolo.com

További borászatok: