Hírek

Debreceni Bor-és Jazznapok sajtótájékoztató

Június 23-án megtartották a Debreceni Bor- és Jazznapok sajtótájékoztatóját.

Idén hazánk mind a 6 borrégiója és mind a 22 borvidéke bemutatkozik a 65 borászaton keresztül – így többek között a bükki, a soproni, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a mátrai pincészetek is górcső alá kerülhetnek.

„A széles hazai borkínálat mellett megjegyzendő, hogy spanyol, olasz, natúr- és bioborokat is lehet majd kóstolni. A Debreceni Bor- és Jazznapokon egy helyen van minden, gyönyörű környezetben. (…)Van olyan borászat, mely a zenére építi a címkéket – így aztán ezáltal is harmóniába kerül a bor és a zene.” – mondta Vállai Béla sommelier.

A Debreceni Bor- és Jazznapok azért különleges, mert a három zenei színpad felvonultatja a hazai, jazz műfajban alkotó zenészek és zenekarok élvonalát: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra.  Legyen akár klasszikus jazz, vokális jazz, fúziós jazz, mainstream jazz, jazzrock, világzenével átitatott jazz vagy a folk és jazz találkozása… a népszerű hagyományos sztenderdek mellett dinamikus improvizációk és fülbemászó dallamok felelnek a garantált koncertélményekért, és azért, hogy élményt leljen a koncertekben a hallgatóság.

Az idei év mottója az „Ez ütős lesz!”, mely egyszerre utal arra a nagyszerű zenei felhozatalra, és egyszerre jelenik meg benne az idei év tematikájára, az ütőhangszerek világára. Négy dobos felel a tematikáért: Szumper Ádám Ákos a Fusion Artist in Residence Jr., Richter Ambrus a klasszikus Artist in Residence Jr., Szendőfi Péter a Fusion és Baló István a klasszikus jazzt képviseli a fesztiválon Artist in Residence-ként.

“Viszonylag elkényeztetett helyzetben vagyunk Debrecenben, mert egy nagyon különleges közeg jött létre a Debreceni Bor- és Jazznapokon. (…) A bor és a jazz abban is hasonlatos, hogy mindkét műfaj örökös és állandó, „nem hagyja magát” és kitart a saját műfajában. Az emberek mindkettőt lefordítják saját maguk által érthető nyelve és érzésekre, így mindenki megtalálhatja benne azokat a szavakat, melyek megszólítják…” – hangzott el Zádor Tamás jazz gitárostól.

A fesztivál mindennap 15:00 órakor nyitja meg kapuitCsütörtökön éjfélig, pénteken és szombaton hajnal 02:30 óráig, vasárnap 22:00 óráig várja a vendégeket.

Az early bird bérlet 5.900 Ft-os jegyáron érhető el – melyhez ajándék borospohártartókat kínálunk – július 15-éigezután 7.500 Ft-ért vásárolható meg. A napi jegyekcsütörtökön és vasárnap 2.500 Ft-ért, míg pénteken és szombaton 3.200 Ft-ért válthatóak meg. Az elegáns kóstolópohár 1.000 Ft-os áron szerezhető be, mely sérülésmentesen visszaválható.

A Debreceni Bor- és Jazznapok híreiről weboldalán és Facebook eseményéből értesülhetnek az érdeklődők.