Mesterkurzusok – egyedülálló borutazások a Bor és Jazznapok programkínálatában

A bor világa – csakúgy, mint a jazz – a szabadság, az egyediség és a kreatív kifejezés terepe. Nincs két ugyanolyan szőlő, nincs két egyforma terroir. A Debreceni Bor és Jazznapok idén először mesterkurzus-sorozatot indít azzal a céllal, hogy ezt a páratlan harmóniát bemutassa. Találkozási pontot kínál nektek, akik nem elégszenek meg a középszerűséggel, akik keresik a minőséget, a mögöttes történetet, az inspiráló személyiségeket. Ezek a mesterkurzusok nem pusztán tematikus kóstolók: élménycsomagok, ahol a magyar borászat ikonikus alakjai – akik a nemzetközi élmezőnyben is bizonyítottak – maguk avatják be a közönséget a borvilág legizgalmasabb kérdéseibe. Mindegyik alkalom valódi „mester és tanítványa” élményt kínál a csúcskategóriás borok és szakmai titkok világában.
Mesterkurzus programok:
- július 31. (csütörtök) 20:00
„Tornai Nagyok” – Somló aranykora Tornai Tamás mesterkurzusán
A Tornai Pincészet az egyik leginnovatívabb, legsikeresebb és legtöbb nemzetközi elismerést begyűjtő hazai borászat. A pincészet csaknem nyolc évtizedes történetében, Tornai Tamás, a nagyszülei révén a harmadik generációt képviseli a borász családban. Tamás, a somlói terroir rendíthetetlen nagyköveteként évekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy ne csak náluk, hanem a somlói borvidék egészében legyen ökológiai gazdálkodás, mert ez teszi hitelessé a borvidék szőlőtermesztését. A londoni lnternational Wine Challenge, a világ legalaposabban bírált versenyének legmagasabb elismerését a Trófea-díját öt alkalommal is megkapták. A Tornai Pincészet tulajdonosa egy csodálatos borsoron keresztül mutatja meg, hogyan képes egy egyedi klímájú és talajszerkezetű vulkáni táj évről évre világszínvonalú, karakteres borokat adni. Somló örök: kóstolj bele!
További infó: www.tornaipince.hu
Biztosítsd a helyed időben! Jegyvásárláshoz kattints ide!
- augusztus 1. (péntek) 18:00
St. Andrea 7 prémium tételes mesterkurzus
Dr. Lőrincz György vezetésével
Az ismeretlenből nemcsak az Egri borvidék egyik legelismertebb borászatát építették fel, hanem mind a hazai, mind a nemzetközi piacon elismerik a boraikat: a St. Andrea Szőlőbirtok és a Lőrincz család már 23 éve az Egri borvidék egyik legikonikusabb borkészítői. Néhány éve a borászatuk teljesen a házasítások mellett tette le a voksát: kizárólag Egri Bikavért és Egri Csillagot készítenek. A világ egyik legrangosabb borversenyén, a Decanter World Wine Awardson közel 19 000 borból választották ki a legjobb ötvenet, a St. Andrea Nagy-Eged dűlő Grand Superior 2017-es Egri Bikavér bor 97 pontot elérve, Best in show díjat nyert és ezáltal bekerült a világ 50 legjobb bora közé. A legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling pedig rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta a 2018-as évjáratú AGAPÉ Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát. Célkitűzésük, hogy az Egri Bikavért egyre többen úgy emlegessék, mint a Brunello, a Chianti vagy a Rioja borokat, azaz elismerjék a házasítás sajátosságát és az egyéniségét. A St. Andrea saját válogatásából kínál 7 prémium bort – mély betekintést és egyedi élményt kínálva a komplexitás, az elegancia és az egyediség világába.
További infó: www.standrea.com
Biztosítsd a helyed időben! Jegyvásárláshoz kattints ide!
- augusztus 1. (péntek) 20:00
GROW – Az olaszrizling reneszánsza, Közép-Európa régi-új sztárja
Győrffy Zoltán borszakíró mesterkurzusa
Nem véletlenül lett az idei Debreceni Bor és Jazznapok kiemelt szőlőfajtája az olaszrizling. A legendás villányi borász, Polgár Zoltán azt mondta az olaszrizlingről, hogy „Valamikor ez volt a magyar emberek bora”. A magyar borkultúrában ma is rendkívül fontos fajta az olaszrizling, szinte minden borvidékünkön megtalálható. Friss, citrusos, roppanó savakkal bíró könnyed bor éppúgy készülhet belőle, mint mély, olajos, rétegzett és félelmetesen ásványos tétel. Rengeteg arca van a fajtának, a bor karakterének pedig csak a terroir, a művelésmód és a borkészítés módja szabhat határokat. A legfontosabb közép-európai fehér szőlőfajtaként, – új nevén grow – néhány éve nemzetközi seregszemlét is szerveznek, GROW du Monde nemzetközi borverseny néven. Idén már negyedszer rendezték meg, ezúttal Szerbiában. A GROW du Monde egyik alapítója, a Pécsi Tudományegyetem kapcsolati igazgatója, Győrffy Zoltán hét kiemelt olaszrizling-tételt sorakoztat fel, hogy bizonyítsa: a fajta újraértelmezése közép-európai léptékben is az egyik legizgalmasabb szakmai trend. Fedezzük fel együtt úgy, ahogy még sosem kóstoltuk!
További infó: www.growdumonde.eu
Biztosítsd a helyed időben! Jegyvásárláshoz kattints ide!
- augusztus 2. (szombat)18:00
„Varázslatos furmintok a dűlők szemszögéből”
ifj. Szepsy István ikonikus mesterkurzusa
Szepsy István, a tokaji borvilág legendás neve, aki a tradíciót a legmagasabb minőséggel ötvözi. Kevés borász alakított úgy át egy borvidéket, mint Szepsy István. Családjának tokaji borászgyökerei egészen 1631-ig nyúlnak vissza, amikor őse először dokumentálta a legendás tokaji aszút. Életműve elismeréseként idősebb Szepsy István 2022-ben megkapta a Golden Vines Hall of Fame Award díjat, azaz bekerült a Hírességek Csarnokába. A bor Oscar-gálájaként is emlegetett eseményen Szepsy Pincészet pedig megkapta a 2022 Golden Vines Best Fine Wine Producer in Europe díjat, azaz Európa legjobb pincészetének választották. ifj. Szepsy István vezetésével megismerhetjük a Szepsy Pince száraz furmintjait, amelyek a burgundi fehérborok komplexitásával vetekednek. Páratlan élmény vár rátok, több meglepetés tétellel!
További infó: https://www.szepsy.hu
Biztosítsd a helyed időben! Jegyvásárláshoz kattints ide!
- augusztus 2. (szombat) 20:00
A Sauska Pincészet két borvidéki mesterkurzusa
Kovács Gergely, a Sauska kereskedelmi igazgatója
Villányi borokról ismerik a legtöbben, pedig Sauska Krisztián a Tokaji borvidéken kezdte a 2000-es évek elején. A történet az egykori Polgári Kaszinó gravitációs feldolgozójában indult és 2021-től a Padi-hegy futurisztikus épületében folytatódott. A Sauska Borászat villányi birtokát pedig 2007-ben alapította a Sauska család a Szársomlyó-hegy tövében, ahol messze földön híres boraik azóta is készülnek. Ideológiák helyett a mérnöki megközelítés, precizitás, tiszta ízek és a legjobb egyensúly keresése a jellemző. A csodás Sauska borok ma már két generáció együttműködésében válnak valóra. A The Cultured Traveller újságírója találóan így fogalmazott: “Egy borászat sosem csak egy hely, ahol bort készítenek. Sokkal gyakrabban a történelem, az ambíció és a művészet szövevénye, amely összefonódik a földdel, amelyből az életerejét meríti. A Sauska Pincészet birtokain ezek az elemek határozzák meg a borászat lényegét.” A Bor és Jazznapok mesterkurzus-sorozatát záró estére az egyik legsokoldalúbb és legmodernebb magyar pincészet hozza el legújabb, világszínvonalú tételeit. Ne hagyjátok ki ezt az igazán különleges borélményt!
További infó: https://sauska.hu/rolunk
Biztosítsd a helyed időben! Jegyvásárláshoz kattints ide!
Biztosítsd a helyed időben!
Miért érdemes időben jelentkezni, élni az online jegyvásárlás lehetőségével?
Mert mindegyik mesterkurzuson Magyarország legelismertebb borászai és borszakértői mutatják be személyesen nektek azokat a borokat, akik nemcsak a közönség, de a szakma előtt is a csúcsot jelentik. A helyek limitáltak, foglaljatok időben, és emeljétek egy új szintre a borélményeket a Debreceni Bor és Jazznapok mesterkurzusain!