Fellépők A-Z

Budapest Jazz Orchestra Zakar Zoltán Tribute

Harmadik nap •
22:45 - 00:00
Stég színpad

Zakar Zoltánra emlékezik a Budapest Jazz Orchestra augusztus 7-én szombaton, a Debreceni Bor- és Jazznapokon. Az elmúlt nyolc évben számos hangszerelés és kompozíció volt közös munkájuk gyümölcse. A  BJO négy szólamú vokális lemeze, Szörényi Levente és a BJO, az Elvis Presley koncert,  Tóth Vera és a BJO produkciói elképzelhetetlenek voltak Zakar Zoltán fantasztikus hangszerelései nélkül. Közös munkájuk csúcspontja, Az Erdő Titkai című többtételes műben csúcsosodott ki, mely egy izgalmas, a jazz több műfaját felvonultató kompozíció, melyet Zakar Zoltán a BJO-nak komponált. Ezen a megismételhetetlen estén Urbán Orsi jazz énekesnő, valamint Galyas László trombita művész lesznek a zenekar partnerei az emlékezésben, a zenei főhajtásban.

Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra Magyarország első professzionális big bandje. A zenekar dinamikus fejlődése során mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát.

A Budapest Jazz Orchestra küldetése a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig tovább adni a fiatal muzsikus generációnak. A Budapest Jazz Orchestra céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét. 

A Budapest Jazz Orchestra produkcióiban – a hagyományos big band műfajából kiindulva – végigkísérte a jazzt egészen a ’20- as évek elejétől napjainkig. A korábbiakban a jazzt igazán népszerűvé – egy igen rövid korszak, a Glenn Millerrel és Benny Goodmannal fémjelzett – swing korszak tette, a Budapest Jazz Orchestra repertoárján tart olyan hasonlóan nagyszerű zenekarok és szerzők műveit is, amelyek általában kisebb nyilvánosságot kapnak: pl. Duke Ellington, Count Basie, Woody Herman, Tomy Dorsey, Stan Kenton, Buddy Ritch, Charles Mingus stb. big bandjei. 

Ősbemutatók tekintetében a koncertek célja bemutatni a Budapest Jazz Orchestra tagjainak és más kortárs szerzőknek műveit és hangszereléseit, pl.: Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Eötvös Péter, Csejtei Ákos, Hárs Viktor, Binder Károly, Tommy Víg, Vukán György, Wolf Péter, Zsoldos Béla, Malek Miklós, Szabados György alkotásait, akiknek néhány műve CD- n is megjelent a BJO előadásában. Mindezek mellett a BJO a Magyar Jazz Szövetség Hangszerelési és Zeneszerzői versenyének házi zenekara. 

A Budapest Jazz Orchestra muzsikusai nem csak professzionális jazz muzsikusok, de többen közülük jelentős hazai eMeRTon illetve Artisjus díjakkal elismert művész is.

A Budapest Jazz Orchestra állandó résztvevője a hazai és külföldi jazz fesztiváloknak: az egyetlen magyar big band, amely meghívást kapott a legrangosabb fesztiválokra, továbbá rangos hazai művészeti fesztiválok állandó résztvevője.

A BJO munkássága során – a hazai jazz együttesek között egyedülálló módon – számos nemzetközileg elismert művésszel dolgozott együtt, mely által a BJO nemzetközileg is elismert big banddé vált.

A zenekar tagjai: 

Szaxofon – Kollmann Gábor, Mester Dániel, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György

Harsona – Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Kasza Nándor, Nagy Viktor Dániel

Trombita – Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs

Zongora – Juhász Attila, Gitár – Birta Miklós, Nagybőgő – Hárs Viktor, Dob – Serei Dániel

vendégek: Urbán Orsi – ének, Galyas László – trombita

További fellépők:

Első nap •
17:00 - 18:00
Stég színpad
1 2 3 5