Borászatok

Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Eger

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot az Almagyar-domb kivágásra ítélt, 100 éves érseki dűlőjének megmentésére hoztuk létre 2009-ben. A 3,5 hektáros szőlőbirtokon a megmentett érseki szőlő mellett saját klónszelekciókkal és olyan ültetvényekkel dolgozunk, mint a szelektált olaszrizlingünk, a mézesfehér, a lúdtalpú, kereklevelű és ménesi kadarka, a furmint vagy a menoir és a 60 éves leányka ültetvényünk. Birtokunkon 2014-ben nyílt meg a Borkemping és Venyige Spa, ahol a szőlőtőkék közé telepített borterasszal, 4 személyes, komfortos bungalókkal, lakókocsi és sátorhelyekkel, naturális borainkkal, ételekkel és a Nagy Eged látványával várjuk vendégeinket.

Eger első osztályú dűlőiről összesen 8 hektárról szüretelünk. Naturális boraink Csutorás Ferenc pincéjében készülnek ászokhordókban és fakácikban spontán erjesztéssel, mellőzve a technológiai beavatkozásokat.
Az évek során meggyőződtünk arról is, hogy borvidékünk egyik legnagyobb adománya a tufapince. Mondhatom úgy is, hogy nekünk a természet is besegít és így lehetőségünk van naturális borokat készíteni. A pincénk teljesen zárt mikroklímája segíti a spontán erjedést és az almasav lebomlását, a hőmérséklet pedig állandóan 13-15 fok, ami ideális az erjesztésre és az érlelésre egyaránt. Ez olyan egyedi, istenadta, szerencsés adomány, amely előfeltétele a naturális borkészítésnek, így nem is tehetünk mást, mint hogy élünk az adományunkkal és igyekszünk megmutatni, milyen az a bor, amelyet csak a minimális és szükséges külső befolyás ér. Vagyis, milyen lesz az íze a természetes folyamatok során érlelt bornak.

További borászatok: