Borászatok

Balaton – Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony)

Családi gazdaságunk több mint húsz éve foglalkozik certifikált organikus szőlő termesztéssel és természetes borok készítésével a Badacsonyi borvidéken. Fiatal korom óta érdekelt a szőlészet-borászat, így édesapám, Tóth Sándor mellé csatlakoztam be a gazdaság életébe. Számos nemzetközi, illetve magyar fehér- és kékszőlő fajtából készítünk borokat a természetesség és az elérhető legmagasabb minőség jegyében. Jelenleg nyolc hektár termőterületet művelünk, melyen domináns szőlőfajtáink a klasszikus Olaszrizling mellett a Pinot Noir, a Kékfrankos és a Zeusz.

Ültetvényeink a Köves-hegy, a Hajagos és a Csobánc vulkanikus eredetű lejtőin találhatóak. Talajaink letagadhatatlan jellege, – a bazalt – lépten-nyomon tetten érhető a boraink mineralitásában. A műtrágya, gyomirtó és felszívódó permetszerek használata nélkül aktív talajéletet és magasabb biodiverzitást hozunk létre. A természetesség útja a pincetechnikában a lehető legkevesebb beavatkozást jelenti, melyben évről évre mélyülünk el. Spontán erjesztünk terroir vadélesztőkkel, minimális kén hozzáadásán kívül egyéb adalékanyag nem kerül borainkba. Célunk elérni, hogy natúr borok kerüljenek ki a pincénkből. Tartályos, reduktív technológia mellett tölgyfahordós és pirogránit amforás érlelést is alkalmazunk.

Nagy vállalást tettünk feleségemmel 2017 telén. A természettel való szorosabb együttélés jegyében kiköltöztünk a hosszú-hegyi pincénkhez, így a családunk legifjabb tagja már a szőlőhegyi környezetben nő fel. 2020 tavaszán elkészült a borteraszunk. Tételeink kóstolása mellett kiváló panorámával várjuk az idelátogatókat. Különlegesség számba megy, hogy a szőlőtermesztést ötvözzük az állattartással. A szőlősorok között tyúkjaink kapirgálnak, nyúltraktoros legeltetést alkalmazunk. A védősávokat magyar tincses kecskéink tartják karban, akiknek a tejéből házi sajtot készítünk.

Vendégeink számára lehetőség nyílik jószágaink megismerésére. Célunk komplex élmény nyújtása az egész család számára, egy nyugodt, csendes, városi zajoktól mentes környezetben.

További borászatok: