Borászatok

Balaton – Konyári Pincészet (Balatonboglár)

A Konyári Pincészet két generációs családi vállalkozásként kezdte meg a működését 2000-ben.Akkor két kiváló borász Konyári János és fia ,Konyári Dániel vezetésével. Konyári János a Balatonboglári Állami Gazdaságnál dolgozva 1974-től előbb műszakvezető, később főborász volt egészen 1990-ig.  A rendszerváltáskor Garamvári Vencellel megalapította a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig volt főborásza, ügyvezető igazgatója. Ezzel párhuzamosan 2000-től működteti családi pincészetét, s hogy dinamikus életszemléletéről adjon jelet, Rádon beindította az Ikon nevű borászatát is.

Borászként dolgozott Ausztráliában és Dél-Afrikában is. 2008-ban kapta meg az Év Bortermelője címet, holott már az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival, 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignonja például elnyerte a Foodapest-VinAgora nagyaranyát. Konyári János volt az első Magyarországon, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta, és az ő nevéhez fűződik az a fontos tett is, hogy bizonyságát adta a kékszőlő indokolt jelenlétének a Balaton déli partján. A családi borászatot Konyári János 2017. májusában bekövetkezett halálát követően teljes egészében a fia ,a 2009-ben az Év Fiatal Borászának választott Dániel vezeti. Dániel a kertészeti egyetemen 2000-ben a szakdolgozatát a barrique hordós érlelésből írta, majd elindult világot látni és tanulni. Bejárta a fél borvilágot: Dél-Afrikában, Napa Valley-ben és Új-Zélandon dolgozott különféle borászatokban.A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata.

Jelenleg 30 hektáros területen gazdálkodunk, és évente körülbelül 160 ezer palackot forgalmazunk. a Balatonlellétől délre található dombok (név szerint: Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit forgatjuk újra művelés alá. Ezek a területek mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon. A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnénk létrehozni.

További borászatok: