Borászatok

Spanyol Pezsgő (CAVA)

Ha kóstolt már spanyol borokat, biztosan tudja, hogyan lehet a legjobban jellemezni őket: izgalmasak és karakteresek. Ugyanez igaz a különleges spanyol pezsgőre is, kiegészítve azzal, hogy csúcsminőségű, friss és nagyon emlékezetes italról van szó. Ez a Cava.

A cava a tradicionális spanyol pezsgő, champagne eljárással készül, vagyis abban a palackban erjesztik és érlelik, amelyben aztán a végső forgalomba is kerül majd. Mondhatnánk azonban Katalónia büszkeségének is, mivel területét tekintve itt készül, a Sant Sadurni d’Anoia település és környéke (Penedès) központtal. Három hagyományos helyi szőlőfajta lehet az alkotóeleme: a macabeo, a parellada és a xarel-lo, de néhány pincészet használhat chardonnay-t, pinot noir-t, garnachát és monastrellt, sőt, egy trepat nevű fajtát is.

Készülhet fehér és rozé cava is, érlelés alapján pedig három kategóriát különböztetünk meg: sima alap cava (min. 9 hónapos élesztőn tartás) a reserva (min. 15 hónap élesztőn tartás), és gran reserva (min. 30 hónap élesztőn tartás). Édesség alapján a cava esetén is a brut nature-től az édesig terjed a skála, attól függően, hogy mekkora a dosage mértéke.

További borászatok: