Debrecen város bora – Duna – Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020 (Hajós-Bajai Borvidék, Borota)

Koch Borászat
1746-ban Hajósra érkezett, majd 1748-ban Császártöltésen telepedett le Koch József, aki a falut alapító 13 család egyike volt. Szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett és ez tovább szállt apáról fiúra 10 generáción keresztül. 1969-ben születtem, nagyapáim és dédapáim is szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoztak, ezért már gyermekkoromban megszerettem a szőlőt, a löszfalba vájt pincék illatát és hangulatát. Természet közeli ember vagyok. A bort a szőlőből szemlélem, a boraim ízét a szőlő húsából, érettségét magjából érzem ki: imádom csipegetni, kóstolgatni, megrágni a bogyót. Két birtokom van. Hajós-Bajai pincénk körül 40ha-os kiváló területeink találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvényeink minőségi borszőlő fajtákkal. A felső-bácskai barna csernozjon talaj bőséges humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi. Villányi szőlő ültetvényeink Diósviszló mellett találhatók, a Villányi borvidék egyik legjobb termőhelyén. Diósviszlón mély a talaj és nagyon kötött, ezért nagyon jó a vízmegtartó képessége, ami a rapszodikussá váló csapadékviszonyok miatt különösen fontos.