Borászatok

Felső Pannon – Haraszthy Pincészet (Etyek-Buda)

A Haraszthy Pincészet sokkal több, mint szőlő és bor: Kikapcsolódás, változatos programok, feledhetetlen élmények, egyedi gasztronómiai világ, szabadság, barátság és szerelem.

A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két és fél évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítettük és készítjük jelenleg is karakteres borainkat borászunk, Pázmányi Dániel vezetésével.

Jelenleg 123 hektáron gazdálkodunk, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb szereplője. Területeink közel 10%-a az etyeki Öreghegyen, pincészetünk közvetlen szomszédságában található. Innen szüreteljük Öreghegy névre keresztelt dűlőszelektált borainkat és prémium pezsgőnk alapborát. Ültetvényeink többi része Válon található, ahol nagyrészt új telepítésű szőlővel dolgozunk. Itt található a Szerelem-szobor is, mely műalkotás LOVE sorozatunkat inspirálta.

Az Etyeken található hagyományos magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is foglalkozunk. Legnagyobb mennyiségben Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkozunk, de házasítások készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használunk.

Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal.

További borászatok: