Borászatok

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Villány

Pincészetünk teljes mértékben családi vállalkozás, mely évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Magyarország legdélebbi és egyben legnépszerűbb borvidékén, a Villányi Borvidéken.  Az első saját palackozású borunkat 1988-ban hoztuk forgalomba, mely révén mára már az ország legismertebb pincészeteinek egyikévé váltunk. Gere Tamás neve 30 éve jelent egyet a piacon a kiemelkedő minőséggel. Munkánk során mindenekelőtt a terroir jegyek megőrzését tartjuk szem előtt, a tradicionális borkészítéssel karöltve természetesen. Különösen fontos célkitűzés borászatunk számára a magyar fajták megőrzésének és népszerűsítésének kérdése is.
Célunk mindenekelőtt palackba zárni Villány egyedi adottságait és hangulatát.

A szőlő feldolgozása és a bor érlelése a Villány melletti (7 km) nagyharsányi pincénkben történik. A leszüretelt szőlő műanyag ládákban kerül beszállításra, majd válogatás után bogyózva kerül az erjesztő tartályokba. Az erjesztés kóracél tartályokban zajlik, ezt követően a vörösborok nagy fahordókba és többnyire magyar fából készült barrique hordókba kerülnek.
Az esetek döntő többségében, magyar fából (zempléni, mecseki) készült hordókat használunk, de a pincészetben megtalálható néhány francia és amerikai használt hordó is.

Zsolt stílusának kialakításában fontos szerepet játszik, hogy egyre inkább használ 500 literes tölgyfahordókat is.
Míg a vörösborok hordóban, addig a fehér és rosé borok rozsdamentes acéltartályban érlelődnek és tárolódnak, egészen a palackozásig.

A borok palackozása és palackos érlelése a villányi palackozó üzemünkben történik, ahol a címkézésre és csomagolásra is sor kerül.

geretamas.hu

További borászatok: