Borászatok

Haraszthy Pincészet, Etyek

A borászatot 1996-ban alapították Etyeken és azóta is folyamatosan arra törekednek, hogy évről évre kiváló borokat készítsenek fogyasztóik számára. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Nem vér szerinti vagy tulajdonosi kapcsolatról van szó, hanem megemlékezésről, és tisztelgésről. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítik boraikat az Etyek-Budai borvidéken. Hitvallásuk szerint úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha ötvözik a modern technológiát a hagyományos eljárásokkal.

A magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi tökéletesítésével is foglalkoznak. A borok legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir.

Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgoznak, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek borok. Csak kazein-mentes kezelőanyagokat alkalmaznak a borkészítés során.
A Haraszthy Pincészet a 143 hektárnyi váli és etyeki területeivel mára az Etyek-Budai borrégió legnagyobb földbirtokosává vált. A pincészet éves termelése 300.000 palack.

További borászatok: