Borászatok

Debrecen város bora – Pannon – Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019 (Pécsi Borvidék, Szajk)

Hárs Családi Biopincészet

Pécs közelében, Magyarország egyik legmelegebb, szubmediterrán borvidékén járunk, ahol a Mecsek napfényes nyúlványain, a szajki szőlőhegyen terül el a Hárs Pincészet birtoka. A Hárs fivérek, Tibor és József gazdasága családi örökség részeként évszázados múltra tekint vissza, s melyet most egy szép családi tradíció folytatásaként gondoznak. A fivérek elkötelezett hívei a fenntartható, ökológiai szemléletű gazdálkodásnak, ennek köszönhetően a közel 20 ha-os területen a szőlő növényvédelme a környezetre és az egészségre ártalmas kémiai anyagok nélkül valósul meg immár több, mint 15 éve. Szerencsés adottságként a természeti és mikroklimatikus viszonyok páratlanul segítik a bio gazdálkodás elveinek alkalmazását a szőlőtermesztésben, s így kiváló minőségű vegyszermentes gyümölcs szolgáltatja az alapanyagot a biobor és biomust előállításhoz. A természetes ökogazdálkodást követte az ellenőrzött biotermelés, s bár ez költségnövekedéssel járt, s gazdasági előnyt még nem biztosított. A nemzeti agrár-környezetgazdálkodási felhívásokra alapozva társakat, híveket kezdtek toborozni, de a megvalósítás anomáliái a többi gazdálkodó kezdeti lelkesedését erősen visszavetették. Ma már azonban a szőlészet gazdasági válságában a biogazdálkodást kitörési (túlélési) lehetőséget jelenthet. Az ökológiai szemléletet a pincében is követik, a bioeljárások, biotechnológiák, s a hűtött erjesztésű reduktív eljárás eredményeként ezek a bioborok megőrzik gyümölcsös illatukat és ízüket.

További borászatok: