Borászatok

Pannon – Mészáros Pál Borház és Pince (Szekszárd)

Mészáros Pál családja 1974-ben telepített be az első nagyobb szőlőterületüket, nagyüzemi termelésben traminit, rizlingszilvánit és olaszrizlinget termesztettek. A korábbi ültetvény mellett 1984-ben nyílt lehetőség további területek vásárlására, melyen már kékszőlőt ültettek, mert növekedett a vörösbor iránti igény. Eleinte a kis családi pincénkben dolgozták fel az alapanyagot, de ezt hamar kinőtték és újabb pincét építettek. Az első komolyabb feldolgozójukat 1996-ban építették, azonban a hordós érlelés előtérbe kerülésével ezt is hamar kinőtték. Ekkor jött a 2000-es év, amikor is nekiláttak a Kossuth Lajos utcai, több mint 250 éves pince felújításának és a Borház megépítésének. A felújítást a régi korok szelleméhez hűen végezték.

A Mészáros Borház 2003-ban nyitotta meg kapuit. A következő beruházás a 2008-ban átadott új feldolgozó és palackozó építése, majd 2014-ben a Merops Hotel első ütemének megépítése volt. A Mészáros Borház jelenleg több mint 120 hektár ültetvényen gazdálkodik, szívügyüknek tekintik a Kadarka és Kékfrankos fajták népszerűsítését, pl. 8 hektáron termesztenek Kadarkát és saját Kadarka klónnal is rendelkeznek.

2012-ben elnyerték az Év Pincészete díjat, 2016-ban pedig Mészáros Pál lett Az Év Bortermelője. Borait kóstolva valamely egyszerű bölcsesség, kedves szeretet sugárzik. Minden hivalkodástól, sallangtól mentes szakember.

További borászatok: