Borászatok

Pannon – Teleki Villány

Pincészetünket a magyar borászat megmentője, a híres szőlész, Teleki Zsigmond alapította 1881-ben, az ő öröksége ma is meghatározó birtokunk távlati céljaiban és mindennapi életében egyaránt. Villány leghosszabb pincerendszere húzódik a modern borászati üzem alatt, amelyben évente 2 millió bort palackozunk. A borvidék legnagyobb pincészeteként vannak területeink minden kiemelkedő minőséget adó dűlőben, terem gyümölcsünk a legendás Kopár-dűlőben, az Ördögárok-, a Csillagvölgy- vagy a Jammertal-dűlőben is. Pincészetünk jelenleg 370 hektár termőterülettel rendelkezik, amely 2020-ra közel 500 hektárra bővül.

Teleki-hagyományok és a borvidék tradíciói mellett fontos számunkra az innováció, így a múlt értékei és az emberi tudás mellett a modern berendezéseket is a minőség szolgálatába állítjuk a műholdas szőlőfigyelő-rendszertől a számítógép-vezérelte telepítésig. Villány kivételes adottságai páratlan vörösborokat eredményeznek, a mediterrán klímának köszönhetően itt biztonsággal beérnek a bordeaux-i fajták – a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot –, de jól érzi magát a kékfrankos is. Kisebb mennyiségben szüreteljük, de szeretjük a syrah-t vagy az itthon kevéssé ismert petit verdot-t is.

Villány hagyományos fajtája, a portugieser vörösborként és rozéként is készül, a pinot noir pedig hűvös eleganciájával nemcsak vörösboraink szépségét emeli, hanem palackos erjesztésű pezsgőnk alapanyagát is adja. Fehérborunk az ország legnépszerűbb fajtájából, olaszrizlingből, illetve hárslevelűből készül, melyhez immár csatlakozott a népszerű Irsai Olivér is.

További borászatok: