Borászatok

Pannon – Tűzkő Birtok (Tolna)

A Tűzkő Birtok története szorosan összekapcsolódik az Apponyi grófi családéval. Az arisztokrata család a kor egyik legmodernebb, magas termelési és minőségi potenciálú pincészetét hozta létre itt a XIX. században. A nagy múltú nemesi család után a TSZ-esítés ezt a birtokot sem kerülte el. Jelenlegi formájában az újragondolt Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Magyarország politikai és gazdasági változásokon ment keresztül, megnyitva az országot a külföldi befektetők előtt. A Toszkánára emlékeztető táj, a szelíd pannon dombok elvarázsolták Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkikat. Antinori márki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője, az egész világon rendelkezik szőlőbirtokokkal.

A cél, a Birtok hagyományainak megőrzése mellett újraértelmezni a termőhely kiváló adottságait és azokat a nemzetközi piacokra eljuttatni. Az Antinori színes borválasztékát jól kiegészítik az üde Bátaapáti borok. Az utóbbi évek beruházásainak eredményeként boraink minősége folyamatosan emelkedett, így mára az egyediség és a magas minőség a jellemző. Ezt számos külföldi és magyar díj támasztja alá. A pincészet birtok- és prémium borainak alapanyagát kiemelkedő adottságú termőhelyeinken termesztjük és előállításuknál az exkluzív gyártástechnológia az irányadó.

A Tűzkő elnevezés pincészetünk legkiválóbb termőhelyét jelöli. Itt termeljük a birtok csúcsborának, a Tűzkő Domb Cuvée-nek az alapanyagát, amely az elért eredményekben is megmutatkozik (Vinalies Internatioal Bordeaux – aranyérem;> Decanter Borverseny – aranyérem és 5*; Monde Selection Bruxelles – aranyérem; Challenge Internatioal Du Vin – aranyérem). A Tűzkő Birtok borok termelési filozófiájának célja, hogy a különféle szőlőkből készült borai tökéletes és változatos ízvilágot tükrözzenek.

További borászatok: