Borászatok

Teleki, Villány

Pincészetünket az egyik leghíresebb magyar szőlész, Teleki Zsigmond alapította, az ő öröksége ma is meghatározó birtokunk távlati céljaiban és mindennapi életében egyaránt. A múlt értékei mellett a jelen és a jövő ugyanolyan fontos számunkra. Lendület és lelkesedés, elegancia és szenvedély – mi ezeket zárjuk palackba.

A borvidék legnagyobb pincészeteként vannak területeink minden kiemelkedő minőséget adó dűlőben, terem gyümölcsünk a legendás Kopár-dűlőben, az Ördögárok-, a Csillagvölgy- vagy a Jammertal-dűlőben is. Pincészetünk jelenleg 300 hektár termőterülettel rendelkezik, amely a szakcsoporti szőlők tervezett visszavásárlása után közel 500 hektárra bővül.

Villány kivételes adottságai páratlan vörösborokat eredményeznek, a mediterrán klímának köszönhetően itt biztonsággal beérnek a bordeaux-i fajták – a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot –, de jól érzi magát a kékfrankos is. Kisebb mennyiségben szüreteljük, de szeretjük a syrah-t vagy az itthon kevéssé ismert petit verdot-t is. Villány hagyományos fajtája, a portugieser vörösborként és rozéként is készül, a pinot noir pedig hűvös eleganciájával nemcsak vörösboraink szépségét emeli, hanem palackos erjesztésű pezsgőnk alapanyagát is adja. Fehérborunk az ország legnépszerűbb fajtájából, olaszrizlingből, készül, melyhez immár csatlakozott a népszerű Irsai Olivér is.

További borászatok: