Hírek

Debrecen Város Bora 2024

Kiválasztották a Debrecen Város Bora 2024 címmel kitüntetett borokat. A város hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában találkozhatunk velük.

A minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében Debrecen Városa példaértékű módon sokat tesz. Ezt a célkitűzést támogatja a Debrecen Város Bora cím is. A 2015 óta meghirdetésre kerülő borverseny elsődleges célja, hogy kiválasztásra kerüljenek azok a legkiválóbb magyar borok, amelyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik Kárpát-medence borkultúráját.

Debrecen Város Bora idei borversenyének első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének közel 500 bora vett részt. A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 13 borvidék 30 pincészetének borai közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában nevezték meg a csúcsbort.

A Debrecen Város Bora 2024 címet viselő, a csúcsborokat ismertető sajtótájékoztatót a győztes borászatok részvételével jövő év elején tartják meg.

Elnökök: 

Dr. Kovács Tibor, c. egyetemi docens, a Tokaji Kutatóintézet Borászati Kutató Nonprofit Kft. igazgatója

Csávossy György, nemzetközi borbíró, Nagyvárad

Dr. Palik László, bioborász, (Felvidék)

A verseny főtitkára:

Kovács Pál, borakadémikus, Borászok Barátja, borszakíró

A verseny titkárai:

Darin Sándor, a Debreceni Borozó alapító szerkesztője, borszakíró

Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó alapító szerkesztője, borajánló (WSET)

Vállai Béla, sommelier-borkurátor

Borbírálók:

Babiczki László, borász, (Mátra) a JUNIBOR – Fiatal Borászok elnökségi tagja

Csutorás Ferenc, a Csutorás Pincészet tulajdonosa, borásza (Eger)

Jarecsni János, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet főborásza és birtokigazgatója (Tokaj)

Kanczler András, a Basilicus Szőlőbirtok főborásza, a Tarcali Hegyközségi elnöke (Tokaj)

Kovács László, a Sol Montis Pincészet tulajdonosa-főborásza (Mátra)

Kovács Péter, a Kovács Pince szőlésze-borásza (Mátra)

Rittner Tibor, a Rittner Vinarium tulajdonosa, borásza (Érmellék)

Váradi Zsolt, a METRO Áruház borszakértője

Társadalmi zsűri:

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője

Sebestyén Csaba, a Hotel Platán igazgatóhelyettese

Tóth-Megyesi Enikő, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. turisztikai igazgatója

Debrecen Város Bora 2024 címet idén is egy teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában, pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában nevezték meg a csúcsbort. A Debrecen Város Bora címkével ellátott bor igazi rangot jelent, mert garantálja, hogy a magyar termőhelyekben rejlő egyedi értéket, különleges borélményt és a magyar borkultúrát ismeri meg még jobban a fogyasztó. A borok – amelyeket akár exkluzív díszdobozokkal együtt is megrendelhetnek – nemcsak a gyűjtőknek jelenthetnek valódi értéket, hanem céges, vagy baráti ajándékként is különleges meglepetésként szolgálnak. A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a Debreceni Borozó szakmai csapata által koordinált, minden évben kiválasztott Debrecen Város Bora borszelekcióval egyre több étteremben, illetve magyar borkultúrával kapcsolatos eseményeken találkozhatunk. A nagyközönség ezeket a borokat a Debreceni Tourinform Irodában, a Piac utca 20. szám alatt közvetlenül is megvásárolhatja.

Első alkalommal, 2014. november 29-én a Debreceni Bormustrán mutatta be a város vezetése a „Debrecen Város Bora” címkével ellátott klasszikus fehér és vörösbort, amelyeket 2015-ben az önkormányzat városi rendezvényeken, a nemzetközi delegációk fogadása alkalmából mutatott be, illetve több helyi étteremben is megkóstolható volt.

Azóta minden évben egy szakmai és társadalmi delegáltból álló zsűri választotta ki, hogy melyik borászat bora kapja meg a Debrecen Város Bora kitüntető címet.