Borászatok

Felső Pannon – Etyeki Kúria Borgazdaság (Etyek-Buda, Etyek)

Etyek – Budapest szőlőskertje
Borászatunk 2022-ben elnyerte az „Agrotrend – Magyarország Legszebb Borbirtoka” 2023-ban pedig a turisztikai Business Excellence díjat.
Hiszünk abban, hogy a jövő a múltra épül, ezért törekszünk arra, hogy újító szellemben dolgozzunk és közben tiszteletben tartsuk és tanuljunk a hagyományokból. Az Etyeki Kúria 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. A hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva innovatív szemléletmódunkkal váltunk ismertté. Történetünk fontos mérföldköveként a borvidéken elsőként telepítettünk pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez. A kezdeti 2 hektáros termőterületünk mára elérte az 54 hektárt, a szőlőművelés pedig immáron kettő borvidéken zajlik, az Etyek-Budai Borvidéken és a Soproni Borvidéken.
Birtokunkon a táj adottságaival harmonizálva, a hagyományos pince fölé épült a modern borászati üzem. Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül közel teljes áttekintést tudunk adni a borok születésének összes lépéséről.

Mérész Sándor
Az Etyeki Kúria főborásza 2009 óta – nemzetközi tapasztalataival és gondolkodásmódjával, továbbá a legújabb kutatási eredményekkel – formálja boraink egyedi stílusát. Szakmai munkája elismeréseként 2013 óta minden évben szerepel a „Borászok Borásza” szakmai díj ötven jelöltje között.
Hitvallása szerint „Minden körülmény között a legjobbat kell az adottságainkból kihozni, és ezt csak egyféleképpen lehet elérni: tisztességes, kitartó és áldozatos munkával.”

Turisztika
Borbárunkban nem csak borainkat, hanem azok felhasználásával készülő ételeinket is kínáljuk. A’la carte ételkínálatunk alapanyagaink többsége környékbeli termelőktől érkezik, továbbá ételeink elkészítésénél sem használunk mesterséges ízfokozókat, színezékeket. Különböző mérettel és designennal rendelkező rendezvényhelyszíneink tökéletesen alkalmasak esküvők, céges események, partik lebonyolításához.

Fenntarthatósági törekvéseink
– Tudatos építészet | Modern borászati üzemünk, melyet 2013-ban avattunk fel, részben a föld alá épült. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a gravitációt kihasználjuk a borkészítés több lépésénél. Emellett természetes szigetelést is biztosít, melynek köszönhetően csökkenthetjük energiafelhasználásunkat.
– Napenergia | 2019-ben napelemeket helyeztünk fel a borászat több épületére, ezzel az éves energiaszükségletünk egyharmadát fedezni tudjuk.
– Zöldtakaró és biodiverzitás | Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által kifejlesztett különleges magkeveréket vetettünk a szőlősorok közé, amely nem csak támogatja a talajerózió elleni folyamatos küzdelmet, hanem hozzájárul a nagyobb fokú biodiverzitás és az egészséges talajszerkezet megvalósításához is.
– Vegetáriánus- és vegánbarát | Derítés esetében csak növényi fehérjét (borsó) és bentonitot alkalmazunk, nem használunk állati eredetű készítményeket.
– Könnyű palackok | A lehető legkönnyebb palackokat választjuk, hogy ezáltal is csökkentsük a szállítmányozás okozta környezeti terhelést.

További borászatok: