Borászatok

Felső Pannon – Törley Pezsgőpincészet (Etyek-Budai / Balatonboglár)

„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.”

– vetette papírra e mondatot TÖRLEY József 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja.

Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbevájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.

A pezsgőkészítés a szőlőterületek kiválasztásával kezdődik. Olyan területről származó szőlőt érdemes használni, amely viszonylag magas savtartalmú és jó savösszetételű bor készítésére alkalmas. Fontos, hogy a szőlő a szüret időpontjában egészséges legyen, mert a borban fellelhető esetleges hibák a szén-dioxid hatására felerősödhetnek.

A tradicionális eljárással készített pezsgők legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött.

További borászatok: