Borászatok

Nachbil Pincészet (Szatmár, Krasznabéltek)

A borászatot 1999-ben alapították tudatos, komoly hagyományokon alapuló, a szakma iránti szeretetből és elkötelezettségből, akkor amikor senki nem hitt abban, hogy a cég úttörő lesz a régióban, megalapozva az észak-erdélyi szőlőtermesztést. A cég folyamatosan fejlődött, egyre több területet vásárolt, a kezdeti 2,5 hektárról a területet 20 hektárra növelték, de a fejlesztésnek ezzel nincs vége, hiszen a régen betelepített és mára elhagyatott területek még kiaknázásra várnak. A 2006-os nagy telepítés 25%-át sajnos elvitték a fagyos szentek, amit újra kellett telepíteni.

A Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Fekete leányka és Syrah vörös, valamint Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Traminer, Királyleányka és Sárga muskotály fehér szőlőfajták alkotják a borvidék színes szőlőpalettáját. Csak érdekességképpen említjük meg, hogy a szőlőfajták kiválasztása nagyszerűen sikerült, hiszen tapasztalatok ezekkel a fajtákkal nem voltak, a régen használt fajták ma már nem állnák meg helyüket, kivéve a GRÜNSPITZ elnevezésű fehér szőlőfajtát, melynek termesztésbe való visszaállítása a cég számára fontos feladatot jelent a jövőben.

A borászat tiszteli és ápolja az ősök hagyatékát ezért is volt fontos az, hogy megvásárolja 2002-ben az akkoriban már romokban lévő Károlyi-pincét (1730-ban épült), aminek régi arculatát sikerült visszaállítani.

A jelen nem képzelhető el múlt nélkül és nem élhetne tovább jól meghatározott jövőkép nélkül, mely kép fejlesztéséért és bővítéséért dolgozik a cég egész csapata.

További borászatok: