Borászatok

Pannon – Hilltop (Neszmély)

Magyarország egyik legjelentősebb borászata az 1991-ben alakult Hilltop Neszmély Zrt., amely ma már több mint 550 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénnyel rendelkezik. A Tatától 15 km-re fekvő neszmélyi borászat kezdetben kizárólag borexporttal foglalkozott, majd fokozatosan bortermelővé vált. A neszmélyi pincét néhány év alatt a XXI. század  legkorszerűbb technológiájával szerelték fel, miközben Császáron is jelentős szőlőfeldolgozó kapacitást hoztak létre. Az előbbiben fehérborok készülnek, míg az utóbbi a vörösbor készítésére specializálódott. A reduktív technológiával szerelt modern borászatban a tárolókapacitás mintegy 1 millió liter. A kiváló vörösborok elkészítése érdekében természetesen még mindig alkalmazzák a hagyományos technológiákat, a kézi csömöszölést, a magyar tölgyfából készült erjesztőkádakat, valamint barrique hordókat is.

Boraik alapanyaga minden esetben kiváló minőségű, válogatott, érett, ízben, összetevőiben kiteljesedett szőlő. A vezető fajták a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Szürkebarát és a Fűszeres Tramini. A későbbi telepítések alkalmával már a hazai fajtákra helyeződött a hangsúly, úgy mint az Irsai Olivér, a Királyleányka, a Cserszegi Fűszeres és természetesen az Olaszrizling. A Szekszárdi Borvidéken 130 hektár kékszőlő-ültetvénnyel rendelkezik, melyen Merlot-t, Kékfrankost, Cabernet Sauvignon-t és Cabernet Franc-t telepítettek.

A főborász Kamocsay Ákos, aki mind Magyarországon, mind Angliában elnyerte “Az Év Borásza” címet, emellett a borászat 2004-ben az “Év pincészete” elismerésben is részesült. Az általuk évente készített mintegy 6 millió palack minőségi bor 80%-a külföldön, főleg Nagy-Britanniában talál gazdára.  A Neszmélyi Borvidék reneszánszában nagy szerepet játszó borászat az itteni szőlőkön kívül számos más történelmi borvidékről származó válogatott szőlőt is feldolgoz.

Boraik megtalálhatók a jelentősebb áruházláncok és borszaküzletek polcain éppúgy, mint több szállodában és nevesebb éttermekben is.

További borászatok: