Borászatok

Tokaj – Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló (Tokaj,Tarcal)

A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérel bennünket. Száraz borokat és édes borkülönlegességeket készítünk, a régió három vezető szőlőfajtáiból: Furmint, Hárslevelű és Muscat Blanc. Borkülönlegességeink között megtalálhatóak az édes kései szüretelésű borok, a Szamorodni és a híres Tokaji Aszú.
Boraikhoz a szőlőt és az aszúbogyót a Mád határában és Tarcalon levő történelmi dűlőkről szüretelik. A 35 hektáros ültetvényeik 2009 óta ellenőrzött bioművelésben részesülnek. A talaj szerkezetének javítását és a tápanyag utánpótlást saját komposzttelepünkről biztosítják. A birtok ültetvényeinek gerincét a borvidék három fő fajtája (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) adja, de a három kiegészítő fajtából (kövérszőlő, zéta, kabar) is rendelkeznek fél-fél hektárral.
A világ legmunkaigényesebb borát készítik, gyakorlatilag közel ötszáz éve változatlan, egyedülálló technológiával. A botrytis által termelt különleges zamatokat tartalmazó, a nap és szél által töppedt bogyókat egyenként, kézzel szedik. Egy-egy ember naponta, a kiemelkedő évjáratokban 20-25 kg-ot tud összegyűjteni. A bogyókat erjedő alapborban áztatják, préselik, majd magyar tölgyfa hordóban érlelik a tökéletes harmónia elérése érdekében. Az így készült kortalan csoda, az aszúbor, akár több évtizeden át ad maradandó élményt a fogyasztójának.

További borászatok: